ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ПИСЬМЕННИКА

Щорічно, 3 березня, по рішенню конгресу від 1986 року Міжнародного ПЕН-клубу, відзначається Всесвітній день письменника (повна назва — Всесвітній день миру для письменника).

ПЕН-клуб – це організація поетів-романістів, яка була заснована в Лондоні ще в 1921 році. Ініціатором створення даної структури була англійська письменниця Кетрін Емі Доусон-Скотт. Найперший склад ПЕН-клубу очолив Джон Голсуорсі. Після першого конгресу ПЕН-клубу Лондона регіональні центри цієї організації з'явилися в 11 країнах світу. Зараз їх налічується вже близько 130. Всі структурні підрозділи ПЕН-клубу виступають за принципи вільного поширення інформації на території всієї планети. Активісти організації публічно виступають проти придушення свободи слова і цензури.

Інформація на офіційному сайті Міжнародного ПЕН-клубу: «24 лютого 2024 року: сьогодні виповнюється два роки з моменту повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну, що спричинило незбагненні руйнування, втрати та горе. У цьому есе український письменник і колишній президент ПЕН України Андрій Курков розмірковує про вплив вторгнення на його життя та творчість. Міжнародний ПЕН продовжує рішуче засуджувати війну та закликає притягнути до відповідальності всіх винних у військових злочинах і порушеннях прав людини».

  • У фонді бібліотеки є багато видань, присвячених праці письменників. Пропонуємо прочитати книги з наступних серій: «Особистість і доба», «Бібліотека українця» та ін.
  • На сторінці "Видатні земляки" власного ресурсу бібліотеки "Унікальна Чернігівщина" ви знайдете інформацію про визначних діячів культури, літератури, мистецтва, народжених на теренах нашого краю.
  • Запрошуємо також перевірити, наскільки добре ви знаєте письменників та поетів Чернігівщини. Виконайте просте завдання: поєднайте ім’я та прізвище митця з його портретом. Вірно складені пари автоматично зникають. Бажаємо успіху!
Кiлькiсть переглядiв: 11

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.