Український геній Марчук

"Іван Марчук - митець, на якому спинилася Божа ласка. Може, тому він часто повторює: "Я лише пишу голос своєї душі". Як і всі люди з багатим внутрішнім світом, він множинний. Дуже філософський, щемливо-поетичний. І народний". В. Ющенко

Протягом місяця в музеї «Пласт-Арт» діяла виставка українського художника, генія сучасності Івана Марчука. Чернігівці мали унікальну можливість не тільки побачити творіння майстра, а й поспілкуватися з ним.

Івана Марчука називають патріархом українського авангарду, йому пропонують виставлятися у найкращих залах світу. До речі, ідея створення авторської техніки «пльонтанізм» (від українського слова «пльонтати» – плести) виникла у художника на Чернігівщині, у мальовничому Седневі.

Тим, хто хоче більше дізнатися про життя і творчість Івана Степановича Марчука бібліотека пропонує наступні матеріали:

  • Бердник, Г. Вiртуальнi мрiї Iвана Марчука / Г. Бердник // Міжнародний туризм. - 2000. - № 1. - С. 54-58. Іван Марчук. Художник-філософ. Художник - трудар. Він вважає, що особистий день праці - то є найбільша цінність, подарована людині вічністю.
  • Глазовий, А. Геній з моєї вулиці : [мистецтво Івана Марчука] / А. Глазовий // Міжнародний туризм. - 2006. - № 4. - С. 128-133. Мудрагелі-мистецтвознавці, які так полюбляють чіпляти художникам ярлики, давно махнули на нього рукою. Стиль великого майстра можна назвати хіба його власним терміном - марчукізм.
  • Курико, В. Іван Марчук: Україна народжує найбільші таланти, але не дбає про них / В. Курико // Семь Дней. - 2018. - № 36. - С. 5. Під час зустрічі в музії Іван Марчук розповів про своє становлення, бунтарство й образу на Україну.
Кiлькiсть переглядiв: 318

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.