Знаковий твір української літератури

28 вересня 2017 року виповнюється 175 років від дня виходу першого повного видання "Енеїди".

«Енеї́да» — українська поема, написана письменником Іваном Котляревським на сюжет однойменної класичної поеми римського поета Вергілія.

З «Енеїдою», з новим жанром героїко-комічної поеми народилася нова якість української національної культури, новий тип художньо-літературної свідомості. Бурлескно-травестійний принцип зображення української людини відкривав новий, не регламентований традиціями, стереотипами і міфологемами погляд на національний характер. Веселі – героїчні і комічні – пригоди «вічного січовика» українського Енея символізували непокореність і горду бунтівливість українця, який здатний відшукати вихід з будь-якої ситуації: він у воді не тоне, у вогні не горить, для нього немає нічого вищого, бажанішого, святішого за свободу.

Поема є першокласним джерелом з українознавства, українського побуту та культури18 століття.

Бібліотека НБ ЧНТУ рекомендує:

  • Котляревський, I. П. Енеїда : поема - К. : Книга, 2008. – 382 c.
  • Бовсунівська, Т. Горгона з українським обличчям (Поетизацiя потойбiччя в "Енеїдi" Iвана Котляревського) // Дивослово (Українська мова і література в навч. закладах). - 2000.- № 12. – С. 2-7.
  • Жулинський, М. Духовна епоха в iсторiї України ("Енеїда" Iвана Котляревського) // Дивослово (Українська мова і література в навч. закладах). - 2000. - № 8. – С. 15-20.
  • Чопик, Р. "І де сміявсь Іван Петрович ..." : ["Енеїда" Івана Котляревського] // Дивослово (Українська мова і література в навч. закладах). - 2010. - № 7. – С. 47-52.
Кiлькiсть переглядiв: 323

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.