Календар знаменних і пам'ятних дат. 16 травня

16 травня весь світ відзначає 200- річчя від дня народження Миколи Костомарова, видатного історика, етнографа і фольклориста, письменника, громадського діяча.

Микола Іванович Костомаров був високоосвіченою людиною, наполегливим шукачем історичної істини, талановитим архівістом. Народжений, як і Т. Шевченко, кріпаком і отримавши волю завдяки матері, М. Костомаров не випадково звернувся до вивчення історії України, добре розуміючи волелюбні традиції українського народу, став одним із засновників та ідеологів Кирило-Мефодіївського товариства, автором знаменитої «Книги буття українського народу» - світоглядної конституції України.

Ім’я Миколи Костомарова тісно пов’язано з Чернігівщиною – в селі Дідівці Прилуцького району пройшли його щасливі роки життя з Аліною Крагельською.

Створення Історико-меморіального комплексу «Садиба Миколи Костомарова» розпочалося у 2008 році. На сьогодні основні будівельні роботи з відновлення музею-садиби завершились. Команда Громадського руху «Рідна країна» разом з місцевими жителями прибрали ділянку та посадили дерева, які в майбутньому будуть прикрашати садибу. Також у музеї вже розміщені перші експозиції, присвячені постаті Миколи Костомарова та Кирило-Мефодіївському товариства. Музей-садиба готова прийняти всіх охочих на святкування визначного ювілею.

Рекомендаційний список літератури "Шукач історичної правди"

Кiлькiсть переглядiв: 131

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.